Mij kan niets overkomen denkt de oudere fietser

Artikel uit NRC 19 mei 2017

Veel ouderen stappen over van een gewone fiets op een e-bike als het fietsen niet meer zo goed gaat. Dat is natuurlijk uitstekend. Tenminste..., als de berijder de controle over de fiets heeft in alle situaties. Maar een e-bike is vaak zwaarder en dat is vooral te merken bij lage snelheden en bij op- en afstappen. Zeker als er ook boodschappen- of andere tassen meegenomen moeten worden. Op een tweewieler ebike kan met weinig inspanning een hoge snelheid worden bereikt en het bedienen van een e-bike vraagt ook extra aandacht van de fietser. Dan is een ongeluk zo gebeurd met alle gevolgen van dien. En dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat er daarna helemaal niet meer gefietst kan worden. Veel ouderen zullen er prima mee kunnen omgaan maar het is zeker niet zo dat elke oudere fietser een verstandige keuze doet door van een gewone fiets op een tweewieler e-bike over te stappen.

Het zal u vast niet verbazen als wij er op wijzen dat veel ouderen beter op tijd kunnen overstappen op een stabiele 4Wieler al dan niet in de uitvoering als e-bike. Want op een 4Wieler kunt u tot op hoge leeftijd veilig blijven fietsen zonder het risico op vallen. U hoeft geen helm op of andere bescherming, hooguit tegen de regen... Op een Duofiets rijdt men over het algemeen zo weg. Op een Solo-supportfiets moeten sommigen toch even wennen, maar we hebben oefenfietsen die in dat geval een tijdje gebruikt kunnen worden om in de eigen omgeving uit te proberen of het fietsen en veilig deelnemen in het verkeer ook goed gaat.

Het artikel hieronder dat onlangs in de NRC stond bevelen we graag aan als interessant leesvoer. Klik op de PDF om het artikel in een PDF reader te kunnen lezen.

NRC-20170519-E-bike-voor-ouderen.jpg